Υλοποίηση έργου μηχανογράφησης ηλεκτρονικού φακέλου ασθενή με το Vision Medical, στη Γ’ Παθολογική Κλινική του ΑΠΘ, στο Γ.Ν. Παπαγεωργίου

Την ολοκληρωμένη λύση MediCal της Vision Computer Applications επέλεξε η Γ’ Παθολογική Κλινική (ΑΠΘ) του Γ.Ν. Παπαγεωργίου για την μηχανογραφική στήριξη, τη διαχείριση του πλήρους Ιατρικού Φακέλου και τον έλεγχο των καθημερινών επισκέψεων των ασθενών.

Το Vision © Medical αποτελεί το πλέον σύγχρονο ελληνικό ιατρικό πληροφοριακό σύστημα (Healthcare Information System) ολοκληρωμένης διαχείρισης. Διαθέτει πολλαπλές δυνατότητες όπως την ενσωμάτωση του πλήρη Ιατρικού Φακέλου Ασθενή και των Ειδικών Εξετάσεων. Επιπλέον διαθέτει λειτουργικές ενότητες Online διασύνδεσης της εφαρμογής με το σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης, καθώς είναι απόλυτα προσαρμοσμένο στα δεδομένα της ελληνικής ιατρικής κοινότητας. Η Εφαρμογή χρησιμοποιεί μία σύγχρονη βάση δεδομένων με ειδικού τύπου κρυπτογράφηση για την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων των ασθενών.

Στόχος της εφαρμογής είναι η πλήρης και γρήγορη διαχείριση των ραντεβού των ασθενών, πάντα σε απόλυτο συνδυασμό με τις επισκέψεις ανά ιατρό. Η εφαρμογή επεξεργάζεται και εμφανίζει τα πλήρη στοιχεία των ιατρικών επισκέψεων γρήγορα και εύκολα σε μορφή κατάλληλη και πλήρως κατανοητή.

Συνδυάζοντας την λειτουργικότητα του λογισμικού Medical και την βαθιά τεχνογνωσία της Vision Computer Applications στον ιατρικό κλάδο, η λύση ανταποκρίνεται πλήρως στις ιδιαίτερες και εξειδικευμένες απαιτήσεις της κλινικής, που εκτείνονται στην πραγματοποίηση καθημερινών επισκέψεων και ειδικών Διαβητολογικών εξετάσεων, μέσω αντλίας (AGP).


Η Γ’ Παθολογική Κλινική του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ιδρύθηκε το 1986 για να φιλοξενήσει την Παθολογική Κλινική του Παραρτήματος Θράκης του Α.Π.Θ., όταν αυτή μεταφέρθηκε στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με διευθυντή τον Καθηγητή Σωτήριο Παναγιωτόπουλο.

Η Κλινική εγκαταστάθηκε στο Γ.Ν. «Παπανικολάου» αλλά ατυχείς συγκυρίες δεν επέτρεψαν τη λειτουργία της, τόσο σε νοσηλευτικό, όσο και σε εκπαιδευτικό επίπεδο μέχρι το 1995, όταν με διευθυντή τον Καθηγητή Μιχαήλ Χολέβα άρχισε να αναπτύσσει εκπαιδευτικό έργο. Το 1999 εκλέχθηκε διευθυντής ο Καθηγητής Μιχαήλ Σιών, ο οποίος οργάνωσε και ανέπτυξε αρχικά πλήρη εκπαιδευτική δραστηριότητα με μοναδικό συνεργάτη τη Λέκτορα Μελίνα Αρμενάκα, ενώ από το Μάιο του 2003 εγκαταστάθηκε και άρχισε να λειτουργεί πλήρως στο «Παπανικολάου». Ιστορική στιγμή για την εξέλιξη και την ανάπτυξή της, ήταν η μετεγκατάσταση της Κλινικής στο Γενικό Νοσοκομείο Παπαγεωργίου το 2005, όπου και βρίσκεται μέχρι τώρα. Μετά τη συνταξιοδότηση του Καθηγητή κ. Σιών, το 2011, εκλέχθηκε και ανέλαβε διευθυντής ο Καθηγητής κ. Κωνσταντίνος Παλέτας.

Η Γ’ Παθολογική Κλινική του ΑΠΘ, στα λίγα χρόνια της λειτουργίας της πέτυχε να λειτουργεί σαν ολοκληρωμένη εκπαιδευτική, νοσηλευτική και ερευνητική μονάδα και δεν υπολείπεται από τις παλαιότερες Πανεπιστημιακές Παθολογικές Κλινικές, χάρις στις συνεχείς και επίπονες προσπάθειες τόσο των Διευθυντών της όσο και του επιστημονικού προσωπικού της, το οποίο προοδευτικά αυξάνονταν, φθάνοντας σήμερα σε ένα ανεκτό λειτουργικά επίπεδο.